Årets perenn 2013

Daglilja, Hemerocallis

Varje år utser Perennagruppen med stöd av gruppens samlade kunskap och erfarenhet en särskilt värdefull perenn.  Syftet är att lyfta fram särskilt trädgårdsväxter som blivit bortglömda eller har ett prydnadsvärde som underskattats. Årets Perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättskött. Perennagruppen består av ett 15-tal perennaodlare i Sverige, från sydligaste Skåne till norra Mälardalen.

ArcticSnow
Daglilja är vackraste, mest variationsrika av alla perenner är lättodlad i hela vårt långa land. Som limefärgade tungor sticker de första bladen upp ur den kalla marken. Hela sommaren bildar de täta dekorativa bladruggarna en fin formkontrast i rabatten.      Och ovanpå detta kommer blommorna!  StrawberryCandy
Lättodlad i rabattDagliljan är mycket anpassningsbar och trivs i alla jordar, i halvskugga och i full sol, den växer bra i torra lägen, liksom i lätt fuktighetshållande jordar. För att den ska trivas extra bra bör du gödsla, när du rensat bort de vissna bladen på våren.       Gamla sorter trivs bäst i halvskugga, medan nyare varianter blommar bäst i sol. Undvik att plantera dagliljor i extrema lägen som helskugga eller blöt jord.  Dagliljan tål stadsmiljöer med avgaser och föroreningar. Den sprider sig varken med rötter eller med fröer. Om du vill föröka dagliljor är det enklast att göra det genom delning. Dagliljan tillhör inte liljeväxterna och får därför vara ifred för både liljebaggar och kaniner!
… och i krukaDagliljor passar utmärkt att odla i stora krukor, tunnor och lådor. Snåla inte med jorden! Välj en lucker, välgödslad U-jord. Så kommer dagliljorna att belöna dig rikligt i många år!

 

Hietalas Handelsträdgård