Om företaget

Om oss idag!

Tomatodlingen utgörs av ca 5.000 m2 moderna växthus. Odlingen sker i naturligt ljus med plantering omkring den 1:a mars. Skördeperioden varar från början av maj till början av oktober. Totala årsproduktionen är ca 100 ton.

För närvarande odlas två olika typer, vanlig röd tomat och körsbärstomat. Vanlig röd tomat har en fruktvikt på ca 100 g med aromrik och balanserad smak. Körsbärstomaten är som namnet antyder i storlek som ett körsbär, fruktvikten är ca 25 g. Smaken är aromatisk med tydlig sötma.

Plantering sker i månadsskiftet feb/mars. Plantorna är då ca två månader gamla. Humlor ser till att varje blomma pollineras. Väl fungerande pollinering borgar för stora, välsmakande frukter. Efter ytterligare två månader är de första tomaterna mogna och kan skördas.

Närmarknaden kan nu erbjudas tomater med långt utvecklad mognadsgrad och arom. Plockning sker tre gånger i veckan fram till början av oktober.

Det finns massor med bra anledningar att njuta av tomater. De är en fröjd för både öga och gom. Tomat är en av våra mest konsumerade grönsaker, uppskattade av unga som gamla. Mycket av hemligheten är förstås smaken, samtidigt som hälsoeffekten tillgodoses. Tomater är rika på t ex kalium, järn och karoten, medan fetthalten givetvis är låg. Användningsområdet är stort, de kan ätas direkt som de är, vara ingrediens i sallader eller tillagas i maträtter samt konserveras i olika former, endast fantasin sätter gränser. Tomater bör förvaras i rumstemperatur eftersom smakerna då kommer fram. Hållbarheten kan ökas något i sval, men bör i så fall tas fram i god tid innan servering.

Gurka odlas på ca 8.000 m2 modern växthusyta. Plantering sker i början av mars varefter skördeperioden varar från början av april till slutet av september. Produktionen uppgår till ca 250 ton per säsong.

De tidigaste gurkplantorna planteras när ljuset är tillräckligt starkt, hos oss i början på mars. Därefter växer de mycket snabbt och de första frukterna kan skördas tre-fyra veckor senare. Plantorna producerar knappt tre månader under vilken plockning sker tre gånger i veckan. Därefter rivs plantorna ut och en ny omgång kan planteras. Vid tidig säsongsstart inryms således två omgångar plantor per säsong.

Den norrbottniska sommaren med midnattssol ger mycket goda odlingsbetingelser. Växtligheten utnyttjar ljuset under en stor del av dygnet vilket ger produkterna hög kvalitet med sundhet och arom som främsta kännetecken.

Den stränga vintern med låga temperaturer hjälper till att hålla tillbaka sjukdomar och skadedjur. Detta medför ett lågt behov av kompletterande kemisk bekämpning. Dessa aspekter ger både miljö- och hälsoargument för vår produktion.

Gurka skall inte förvaras i kylskåp. Hållbarheten förkortas i kylskåpstemperatur. Bästa förvaring för både hållbarhet och arom är lägre rumstemperatur. Plastfilmen får dock gärna sitta kvar, den förhindrar avdunstning och därmed att frukten förlorar spänst.