Gurka

Gurka odlas på ca 3800 m2 modern växthusyta samt ca 3500 m2 kallhus. Skördeperioden startar i början av april och avslutas i slutet av september. Produktionen uppgår till ca 200 ton per år. Huvudsakligen odlas vanlig grön slanggurka OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    Tomat IMG_0493 De tidigaste gurkplantorna planteras i likhet med tomater i början på mars och växer därefter snabbt. Första frukterna kan skördas ca tre till fyra veckor senare. Skördeperioden pågår knappt tre månader under vilken plockning sker ca tre gånger i veckan. Därefter rivs plantorna ut och en ny omgång plantor kan planteras. Vid en tidig säsongsstart inryms således två omgångar plantor per säsong.
Den norrbottniska sommaren med midnattssol ger mycket goda odlingsbetingelser. Växtligheten utnyttjar ljuset under en stor del av dygnet vilket ger produkterna hög kvalitet med sundhet och arom som främsta kännetecken. Gurka IMG_0260
  Växthus IMG_4978 Den stränga vintern och relativt låga temperaturer innebär också att växtsjukdomar och skadedjur inte utvecklas såom i sydligare trakter, vilket minskar behovet av kemisk bekämpning i våra odlingar. De sistnämnda aspekterna ger ett hälsoargument för inhemsk produktion.